NaturalCare (VIA)

Huidveroudering begint al vroeg rond het twintigste levensjaar en het proces versnelt onder invloed van externe factoren als UV-licht en ongezonde leefgewoonten als roken. Met het ouder worden van de huid verloopt de celdeling langzamer. Door huidveroudering wordt de opperhuid (epidermis) steeds dunner en de lederhuid (dermis) verandert door afname van bloedvaten in de huid, afbraak van collageen en de afname van het aantal en functie van talgklieren. Hierdoor vermindert de huid in elasticiteit en wordt de huid droger. Met het ouder worden neemt de wens en noodzaak naar een intensievere huidverzorging toe. Natuur cosmetica is een snel groeiende markt voor jonge en oudere consumenten.

Het project heeft tot doel een prototype te ontwikkelen van gecertificeerde natuur cosmetica met wetenschappelijk bewezen werking op collageen metabolisme in de huid. Collageen in de huid wordt onder invloed van interne en externe invloeden van onder andere veroudering, huidversuikering, omgevingsstress, roken en UV-zonlicht afgebroken. In de wetenschappelijke literatuur zijn verschillende plantinhoudstoffen, zoals polyphenolen, planteiwitten en peptiden geïdentificeerd met activiteiten ten aanzien van collageen synthese en preventie van collageen afbraak.

Deze studie onderzoekt met name toepassingsmogelijkheden van een aantal geselecteerde polyphenolen, planteiwitten en plant eiwit hydrolysaten in het voorkomen van afbraak en het herstellen van huid collageen met het doel hiermee wetenschappelijk onderbouwde anti-aging natuur cosmetica te kunnen ontwikkelen. De economische haalbaarheid van productie, testen en certificeren van deze componenten en formuleringen bepaalt uiteindelijk het resultaat van deze businesscase. ZoiY herbal cosmetic heeft tot doel nieuwe producten met bewezen 3-voudige collageenwerking te ontwikkelen.

 

De VIA wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en Samenwerkingsverband NoordNederland (SNN)